Jdi na obsah Jdi na menu
 


sněhové nášlapy

16. 4. 2010
Co dělat proti sněhovým nášlapům?
V hipologických slovnících nalezneme definici nášlapu zhruba takto: „vniknutí cizího předmětu do kopytního chodidla". Pod cizím předmětem si můžeme představit například hřebík, což je pro koně velmi nepříjemné a jistě bolestivé. Nyní si budeme ale povídat o nášlapech ze sněhu. Myslíte si, že je to v zimním období naprosto přirozenou věcí, kterou není potřeba řešit? Omyl... Nášlapy ze sněhu jsou pro koně nejen nepříjemné, ale i nebezpečné.

Tím, že je se kopyto obaluje stále novou vrstvou sněhu, mohou vzniknout 5ti- až 10ticentimetrové nášlapky, které po sněhu nejen velice kloužou, ale také mají na svědomí pozdější problémy s kopyty.

 
Týká se to všech koní?

Obecně se dá říci, že na nášlapy více trpí koně okovaní, protože se v prostoru kopyta ohraničeného podkovou sníh drží lépe. Doporučuji tedy přes zimu koně nekovat. Ovšem pozor, není pravidlem, že „bosých" koní se nášlapy netýkají. Pokud má kůň hluboké kopyto a úzkou střelku, sníh se do něj dostane také, ale většinou brzy odpadne. Dříve se chovatelé řídili pravidlem, že po Hubertových jízdách se prostě již nekove.

 
Jakými pomůckami se dá nášlapům zabránit?

Existuje spousta pomůcek, jak vyzrát nad nášlapy. Nejpoužívanější metodou jsou asi gumové vložky ve tvaru podkovy. Jedná se o pásek gumy, který je vložen pod podkovou a z její vnitřní strany na pásek navazuje gumová hadička, která zatáčí souběžně s podkovou. Střed kopyta je tedy volný. Princip je v tom, že když kůň došlápne na sníh, hadička se zmáčkne a sněhový nášlapek vyhodí ven. Tyto vložky vydrží zhruba 4 měsíce, což znamená prakticky celou zimu.

 

Dalším způsobem, jak zabránit nášlapům je použití tzv. vyhazováků, což jsou gumové podložky pod podkovu. Pozor, vzhledem k tomu, že se podložka vkládá mezi podkovu a kopyto, měl by nám s umístěním raději pomoci kovář. Podložky se vyrábějí větší a pokud má kůň kopyto menší, nehodící se okraje pouze odřízneme. Jediné rozlišení je tak v podložkách pro přední a zadní nohy.

 

V poslední době se začínají objevovat na trhu také gumové podkovy, které na zmrzlém povrchu téměř nekloužou a navíc zabraňují nášlapům, nebo temperované podkovy s atypickým vnitřním tvarem.

 
Mazání kopyta

Mazání kopyt  je další účinnou zbraní proti nášlapům. Nejen, že mastná vrstva zabraňuje nabalování sněhu, ale zároveň chrání citlivou rohovinu kopyta, která v zimě téměř nedorůstá. Proto se doporučuje před vyjížďkou pořádně namazat kopyta nějakým tukem, klidně můžeme použít olej či sádlo. Tajným tip kovářů je však včelí vosk, který můžeme zakoupit ve včelařských potřebách. Vosk rozehřejeme do mazlavé formy a pomažeme tenkou vrstvou celou plochu chodidla koně. Toto opatření vydrží zhruba 3 - 4 dny a má tři výhody. Vosk je pružný, takže přenáší i pružnost kopyta, dále je mastný, což je ideální pro odpuzování vody a do třetice je kopyto zahřáté - to zase zabraňuje nabalování sněhu.

 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář