Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak pohodlně rozčesat hřívu a ocas koně

16. 4. 2010
Věnovat nějaký čas péči o hřívu i ocas koně bychom měli při každém čištění. Nejenže kůň poté dobře vypadá, ale také si můžeme být jistí, že našeho miláčka nenapadli nežádoucí vnější paraziti - vši. Tato nevítaná návštěva se totiž nejraději usazuje právě v koňských žíních. Nejčastěji ovšem za pocuchané žíně vděčíme větru, který si s nimi dokáže krásně pohrát. Občas se nevyhneme ani tréninku za blátivého počasí, a pokud kůň nemá spletený ocas, máme o práci postaráno. Jistě každý z nás zažil situaci, kdy ošetřujeme koně v boxu po celodenním pobytu ve výběhu a najdeme v ocasu několik nemilých překvapení - bodláky.
Co k tomu potřebujeme?

soupravě na čištění by neměl chybět hřeben na hřívu, který se používá na rozčesávání,  stříhání nebo protrhávání. Měl by být tvrdý a vyrobený nejlépe z lehkého kovu, aby snadno nedošlo k jeho zlomení, a zakončen hrubými zuby. Pozor, není nutné ho používat příliš často, protože se při česání zbytečně vytrhá hodně žíní. Šetrnější je rozmotání slepených pramenů rukou a poté vyčesání kartáčem.

 

Dále se nám bude hodit měkký kartáč, který můžeme dle potřeby i namočit. Z vlastní zkušenosti doporučuji zakoupit i kvalitní drsný rýžový kartáč, jehož tvrdé štětiny nám při práci velmi pomohou.

 
Jak kartáčovat hřívu?

Pokud se věnujeme rozčesávání hřívy, měli bychom kartáč držet naplocho a postupovat  směrem od kořínků po konečky. Nejlepší je přehodit hřívu na opačnou stranu, protože tak se nám lépe podaří vyčesat žíně uvolněné od konečků. Po řádném rozčesání můžeme kartáč ještě namočit ve vodě a celou proceduru zopakovat, tak bude hříva lépe držet tvar.

 

Obrazek

 
Jak kartáčovat ocas?

Ocas kartáčujeme vždy po několika pramenech, a to od nejspodnějších až po svrchní. Tak předejdeme polámánížíní,které bohužel dorůstají velmi pomalu.Z tohoto důvodu ohon nikdy nečešeme hřebenem nebo tvrdým rýžovým kartáčem! Až se nám podaří rozčesat zacuchaná místa, nakonec ocas vykartáčujeme ještě vcelku a odshora, aby získal správný tvar.

 
Kondicionér pro koně

Ano, kosmetika dorazila již i do stájí... Zkrátka, kondicionér použijeme, když:

  • chceme dosáhnout lepšího vzhledu hřívy i ocasu (lesk, větší objem)
  • chceme žíně snadněji rozčesávat
  • chceme zabránit uchycení hmyzích vajíček
 

Kondicionéry pro koně jsou k dostání ve dvou druzích: ve formě mechanického rozprašovače a v klasickém provedení (bohatě postačí vmasírovat do žíní 1-2 čajové lžičky). Nejefektivnější je, když na rozčesanou hřívu a ocas 1x týdně nastříkáme či vmasírujeme optimální množství přípravku a necháme pořádně uschnout. V chladných zimních měsících doporučuji raději používat přípravky, které je možné aplikovat i na suché žíně - tak se můžeme vyhnout zbytečnému nachlazeni koně.

 

Výrobci správně pamatovali i na velmi citlivé koně či hříbata, takže se kondicionéry vyrábějí absolutně netoxické.

 

Na trhu se můžeme setkat například s výrobky Equistar či Vetrolin Detangler.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář